Yöresel gilaburu meyvesinin dondurma ve salamura ile saklama yöntemlerinde total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerinde farklılık var mıdır?

Gilâburu (Viburnum opulus L.) Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesindeki önemli bir bitkidir. Gilaburu üzerinde yapılan çalışmalarda giaburu meyvesinin içeriğinde yoğun olarak antioksidanların, antimikrobiyal maddelerin ve çeşitli vitaminlerin varlığına rastlanılmıştır. Dahası bazı çalışmalarca sağlık üzerine farklı etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma; Kayseri’ye has yöresel bir meyve olan gilaburunun vakumlanıp dondurularak saklanan formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri ile sadece su ile salamurası yapılmış formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri arasında herhangi bir anlamlı fark olup olmadığının araştırılması amacı ile planlanmıştır. Total antioksidan kapasitenin ölçümünde farklı bileşiklerin antioksidan aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan; bitki ve meyvelerde de kullanılabilen hızlı, basit ve ucuz bir yöntem olan DPPH• (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali; C18H12N5O6) antioksidan analizi yöntemi; total fenolik bileşen miktarının ölçümü için bitki ve meyvelerde de kullanılabilen Fe(III)/1,10-fenanthrolin komplekslerinin indirgenmesi esasına dayanan bir ölçüm yöntemi kullanılacaktır. Çalışmanın yürütülmesi ile vakumlama ve dondurmanın gilaburunun total antioksidan ve fenolik bileşen içeriğinin salamura formundan yüksek çıkması durumunda meyvenin özellikle gıda sanayince bu şekilde saklanmasının ve ham meyvenin kendisinden gıda ekstraktı gibi yan ürünlerinin üretimi mümkün olacaktır. Kayseri bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bu endemik meyvenin Kayseri ekonomisine katkısı artabilecektir.

Görüntülenme
14
28.02.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
28.02.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
23 Mayıs 2024 16:30
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Yöresel gilaburu meyvesinin dondurma ve salamura ile saklama yöntemlerinde total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerinde farklılık var mıdır?
Proje Türü
(dc.type.project)
2209 a
Yazar
(dc.contributor.author)
Yusuf AYKEMAT
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-02-01
Tür
(dc.type)
Bilimsel Araştırma Etkinlikleri
Bilimsel Araştırma Etkinlikleri
(dc.type.bilimselarastirma)
Tamamlanan Projeler
ORCID No
(dc.contributor.orcid)
0000-0002-7268-1736
Projeler
(dc.identifier.completed_project)
Kabul edilen Üniversite dışı, ulusal ve uluslararası proje bilgileri (TÜBİTAK, AB, ORAN vs.)
Başlangıç Tarihi
(dc.date.created)
2021-07-14
Bitiş Tarihi
(dc.date.enddate)
2022-05-04
Dergi, konferans, armağan kitap adı
(dc.relation.journal)
NNYÜ Organik Kimya Laboratuvarı
Proje Süresi
(dc.identifier.projectduration)
10 ay
Proje Yürütücüsünün Ad-Soyadı
(dc.contributor.projectmanager)
Aybike KİP
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Aybike KİP
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Mert Necip KUZUCULAR
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Rüveyda YÜRÜK
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Mine TİFTİK
Proje Bütçesi
(dc.identifier.project_budget)
3920 TL
Proje Fon Miktarı
(dc.description.fon_amount)
3920 TL
Dil
(dc.language.iso)
TR
Özet
(dc.description.abstract)
Gilâburu (Viburnum opulus L.) Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesindeki önemli bir bitkidir. Gilaburu üzerinde yapılan çalışmalarda giaburu meyvesinin içeriğinde yoğun olarak antioksidanların, antimikrobiyal maddelerin ve çeşitli vitaminlerin varlığına rastlanılmıştır. Dahası bazı çalışmalarca sağlık üzerine farklı etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma; Kayseri’ye has yöresel bir meyve olan gilaburunun vakumlanıp dondurularak saklanan formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri ile sadece su ile salamurası yapılmış formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri arasında herhangi bir anlamlı fark olup olmadığının araştırılması amacı ile planlanmıştır. Total antioksidan kapasitenin ölçümünde farklı bileşiklerin antioksidan aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan; bitki ve meyvelerde de kullanılabilen hızlı, basit ve ucuz bir yöntem olan DPPH• (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali; C18H12N5O6) antioksidan analizi yöntemi; total fenolik bileşen miktarının ölçümü için bitki ve meyvelerde de kullanılabilen Fe(III)/1,10-fenanthrolin komplekslerinin indirgenmesi esasına dayanan bir ölçüm yöntemi kullanılacaktır. Çalışmanın yürütülmesi ile vakumlama ve dondurmanın gilaburunun total antioksidan ve fenolik bileşen içeriğinin salamura formundan yüksek çıkması durumunda meyvenin özellikle gıda sanayince bu şekilde saklanmasının ve ham meyvenin kendisinden gıda ekstraktı gibi yan ürünlerinin üretimi mümkün olacaktır. Kayseri bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bu endemik meyvenin Kayseri ekonomisine katkısı artabilecektir.
Dizin Platformu
(dc.relation.platform)
Yok
Tarih
(dc.date.issued)
2021
Tam Metin Yayınlansın Mı?
(dc.identifier.tammetin)
Hayır
Sponsor-Yayıncı
(dc.description.sponsorship)
NNYÜ BAP
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Health sciences
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms