Gilâburu (Viburnum opulus L.) Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesindeki önemli bir bitkidir. Gilaburu üzerinde yapılan çalışmalarda giaburu meyvesinin içeriğinde yoğun olarak antioksidanların, antimikrobiyal maddelerin ve çeşitli vitaminlerin varlığına rastlanılmıştır. Dahası bazı çalışmalarca sağlık üzerine farklı etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma; Kayseri’ye has yöresel bir meyve olan gilaburunun vakumlanıp dondurularak saklanan formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri ile sadece su ile salamurası yapılmış formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri arasında herhangi bir anlamlı fark olup olmadığının araştırılması amacı ile planlanmıştır. Total antioksidan kapasitenin ölçümünde farklı bileşiklerin antioksidan aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan; bitki ve meyvelerde de kullanılabilen hızlı, basit ve ucuz bir yöntem olan DPPH• (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali; C18H12N5O6) antioksidan analizi yöntemi; total fenolik bileşen miktarının ölçümü için bitki ve meyvelerde de kullanılabilen Fe(III)/1,10-fenanthrolin komplekslerinin indirgenmesi esasına dayanan bir ölçüm yöntemi kullanılacaktır. Çalışmanın yürütülmesi ile vakumlama ve dondurmanın gilaburunun total antioksidan ve fenolik bileşen içeriğinin salamura formundan yüksek çıkması durumunda meyvenin özellikle gıda sanayince bu şekilde saklanmasının ve ham meyvenin kendisinden gıda ekstraktı gibi yan ürünlerinin üretimi mümkün olacaktır. Kayseri bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bu endemik meyvenin Kayseri ekonomisine katkısı artabilecektir.
Eser Adı (dc.title) | Yöresel gilaburu meyvesinin dondurma ve salamura ile saklama yöntemlerinde total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerinde farklılık var mıdır? |
Proje Türü (dc.type.project) | 2209 a |
Yazar (dc.contributor.author) | Yusuf AYKEMAT |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2024-02-01 |
Tür (dc.type) | Bilimsel Araştırma Etkinlikleri |
Bilimsel Araştırma Etkinlikleri (dc.type.bilimselarastirma) | Tamamlanan Projeler |
ORCID No (dc.contributor.orcid) | 0000-0002-7268-1736 |
Projeler (dc.identifier.completed_project) | Kabul edilen Üniversite dışı, ulusal ve uluslararası proje bilgileri (TÜBİTAK, AB, ORAN vs.) |
Başlangıç Tarihi (dc.date.created) | 2021-07-14 |
Bitiş Tarihi (dc.date.enddate) | 2022-05-04 |
Dergi, konferans, armağan kitap adı (dc.relation.journal) | NNYÜ Organik Kimya Laboratuvarı |
Proje Süresi (dc.identifier.projectduration) | 10 ay |
Proje Yürütücüsünün Ad-Soyadı (dc.contributor.projectmanager) | Aybike KİP |
Araştırmacıların İsmi (dc.contributor.researcher) | Aybike KİP |
Araştırmacıların İsmi (dc.contributor.researcher) | Mert Necip KUZUCULAR |
Araştırmacıların İsmi (dc.contributor.researcher) | Rüveyda YÜRÜK |
Araştırmacıların İsmi (dc.contributor.researcher) | Mine TİFTİK |
Proje Bütçesi (dc.identifier.project_budget) | 3920 TL |
Proje Fon Miktarı (dc.description.fon_amount) | 3920 TL |
Dil (dc.language.iso) | TR |
Özet (dc.description.abstract) | Gilâburu (Viburnum opulus L.) Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesindeki önemli bir bitkidir. Gilaburu üzerinde yapılan çalışmalarda giaburu meyvesinin içeriğinde yoğun olarak antioksidanların, antimikrobiyal maddelerin ve çeşitli vitaminlerin varlığına rastlanılmıştır. Dahası bazı çalışmalarca sağlık üzerine farklı etkilerinin olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma; Kayseri’ye has yöresel bir meyve olan gilaburunun vakumlanıp dondurularak saklanan formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri ile sadece su ile salamurası yapılmış formunun total antioksidan ve fenolik bileşen içerikleri arasında herhangi bir anlamlı fark olup olmadığının araştırılması amacı ile planlanmıştır. Total antioksidan kapasitenin ölçümünde farklı bileşiklerin antioksidan aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan; bitki ve meyvelerde de kullanılabilen hızlı, basit ve ucuz bir yöntem olan DPPH• (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil radikali; C18H12N5O6) antioksidan analizi yöntemi; total fenolik bileşen miktarının ölçümü için bitki ve meyvelerde de kullanılabilen Fe(III)/1,10-fenanthrolin komplekslerinin indirgenmesi esasına dayanan bir ölçüm yöntemi kullanılacaktır. Çalışmanın yürütülmesi ile vakumlama ve dondurmanın gilaburunun total antioksidan ve fenolik bileşen içeriğinin salamura formundan yüksek çıkması durumunda meyvenin özellikle gıda sanayince bu şekilde saklanmasının ve ham meyvenin kendisinden gıda ekstraktı gibi yan ürünlerinin üretimi mümkün olacaktır. Kayseri bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bu endemik meyvenin Kayseri ekonomisine katkısı artabilecektir. |
Dizin Platformu (dc.relation.platform) | Yok |
Tarih (dc.date.issued) | 2021 |
Tam Metin Yayınlansın Mı? (dc.identifier.tammetin) | Hayır |
Sponsor-Yayıncı (dc.description.sponsorship) | NNYÜ BAP |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Health sciences |