Ev şartlarında yapılan vakumlama ve dondurma işlemleri bazı üzümsü meyvelerin total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerini değiştiriyor mu?

Tarihin başlangıcından bu yana doğal olarak yetişen yabani meyveler gerek beslenme gerek tıbbi ve bazen de diğer amaçlarla kullanılmaktadırlar. Son yıllarda üzümsü meyveler olarak da bilinen bu meyve grubunun yüksek antioksidan nedeniyle tüketimleri artmıştır. Yapılan çalışmalar ile bu meyvelerin hem antioksidan; hem de fenolik bileşenlerin iyi bir kaynağı oldukları bilinmektedir. İlgili meyve grubunun biyoaktif bileşiklerinin içeriği ve kalitatif kompozisyonu nedeniyle içerikleri birbirlerinden farklı olsa da ortak olarak içerdikleri en faydalı biyoaktif bileşen grubu bu meyvelerin antioksidanları ve fenolik bileşenleridir. Gıda saklama yöntemlerinden vakumlama ve dondurarak saklama; gıdaların doğal tadının, yapısının, görünüşünün, renginin, lezzetinin ve bileşimlerinin en iyi şekilde korunmasını sağlayan önemli yöntemler olsa da bu yöntemlerin gıdaların bahsi geçen özellikleri üzerine etkilerinin olabileceği bilinmektedir. Yapılan çalışmalar özellikle de taze materyalle karşılaştırıldığında, dondurarak muhafazanın, ürünün antosiyanin, C vitamini ve antioksidan kapasite içeriğinde bazı değişikliklere neden olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ise, bazı üzümsü meyvelerin (çilek, böğürtlen, dut, ahududu, yaban mersini, turna yemişi, kuşburnu) total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerinin ev tipi vakumlama ve dondurma işlemlerinden etkilenip etkilenmediğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriğinin incelemesinde ticari olarak piyasada bulunabilen kolorimetrik assay kitleri kullanılacaktır. Çalışma başlangıcında alınan örneklerin total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içerikleri dondurulmadan incelenecek; daha sonra örneklerin yarısı vakumlanıp diğer yarısı ise vakumlanmadan ev tipi bir buzdolabında dondurulacaktır. Dondurulan örneklerin bir kısmı 1 ay sonra; kalanları ise 3 ay sonra çözdürülerek aynı yöntem ile total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içerikleri incelenecektir. Tüm assaylerin ölçümleri 420 ile 630 nm dalga boyları aralığında, uygun dalga boyunda bir plate reader cihaz ile yapılacaktır. Okumalar üzerinden hesaplamalar yapılarak uygun eğriler ve veriler elde edilecek; istatistiksel analizler ile gerekli karşılaştırmalar yapılacaktır.

Görüntülenme
13
28.02.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
28.02.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
25 Temmuz 2024 00:30
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Ev şartlarında yapılan vakumlama ve dondurma işlemleri bazı üzümsü meyvelerin total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerini değiştiriyor mu?
Proje Türü
(dc.type.project)
Bağımsız Araştırma Projesi
Yazar
(dc.contributor.author)
Yusuf AYKEMAT
Yazar
(dc.contributor.author)
Mustafa NİSARİ
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-02-01
Tür
(dc.type)
Bilimsel Araştırma Etkinlikleri
Bilimsel Araştırma Etkinlikleri
(dc.type.bilimselarastirma)
Devam Eden Projeler
ORCID No
(dc.contributor.orcid)
0000-0002-7268-1736
ORCID No
(dc.contributor.orcid)
0000-0001-7469-8921
Projeler
(dc.identifier.completed_project)
Kabul edilen Üniversite içi proje bilgileri (BAP)
Proje No
(dc.identifier.projectno)
2020 SA-BP/5
Başlangıç Tarihi
(dc.date.created)
44246
Bitiş Tarihi
(dc.date.enddate)
44611
Dergi, konferans, armağan kitap adı
(dc.relation.journal)
Erü Veterinerlik Fakültesi, Besin Hijyeni Laboratuvarı
Proje Süresi
(dc.identifier.projectduration)
12 ay
Proje Yürütücüsünün Ad-Soyadı
(dc.contributor.projectmanager)
Mustafa NİSARİ
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Neriman İNANÇ
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Yusuf AYKEMATU
Araştırmacıların İsmi
(dc.contributor.researcher)
Adalet DIŞHAN
Proje Bütçesi
(dc.identifier.project_budget)
28.945 TL
Proje Fon Miktarı
(dc.description.fon_amount)
28.945 TL
Dil
(dc.language.iso)
TR
Özet
(dc.description.abstract)
Tarihin başlangıcından bu yana doğal olarak yetişen yabani meyveler gerek beslenme gerek tıbbi ve bazen de diğer amaçlarla kullanılmaktadırlar. Son yıllarda üzümsü meyveler olarak da bilinen bu meyve grubunun yüksek antioksidan nedeniyle tüketimleri artmıştır. Yapılan çalışmalar ile bu meyvelerin hem antioksidan; hem de fenolik bileşenlerin iyi bir kaynağı oldukları bilinmektedir. İlgili meyve grubunun biyoaktif bileşiklerinin içeriği ve kalitatif kompozisyonu nedeniyle içerikleri birbirlerinden farklı olsa da ortak olarak içerdikleri en faydalı biyoaktif bileşen grubu bu meyvelerin antioksidanları ve fenolik bileşenleridir. Gıda saklama yöntemlerinden vakumlama ve dondurarak saklama; gıdaların doğal tadının, yapısının, görünüşünün, renginin, lezzetinin ve bileşimlerinin en iyi şekilde korunmasını sağlayan önemli yöntemler olsa da bu yöntemlerin gıdaların bahsi geçen özellikleri üzerine etkilerinin olabileceği bilinmektedir. Yapılan çalışmalar özellikle de taze materyalle karşılaştırıldığında, dondurarak muhafazanın, ürünün antosiyanin, C vitamini ve antioksidan kapasite içeriğinde bazı değişikliklere neden olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ise, bazı üzümsü meyvelerin (çilek, böğürtlen, dut, ahududu, yaban mersini, turna yemişi, kuşburnu) total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriklerinin ev tipi vakumlama ve dondurma işlemlerinden etkilenip etkilenmediğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içeriğinin incelemesinde ticari olarak piyasada bulunabilen kolorimetrik assay kitleri kullanılacaktır. Çalışma başlangıcında alınan örneklerin total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içerikleri dondurulmadan incelenecek; daha sonra örneklerin yarısı vakumlanıp diğer yarısı ise vakumlanmadan ev tipi bir buzdolabında dondurulacaktır. Dondurulan örneklerin bir kısmı 1 ay sonra; kalanları ise 3 ay sonra çözdürülerek aynı yöntem ile total antioksidan kapasite ve fenolik bileşen içerikleri incelenecektir. Tüm assaylerin ölçümleri 420 ile 630 nm dalga boyları aralığında, uygun dalga boyunda bir plate reader cihaz ile yapılacaktır. Okumalar üzerinden hesaplamalar yapılarak uygun eğriler ve veriler elde edilecek; istatistiksel analizler ile gerekli karşılaştırmalar yapılacaktır.
Dizin Platformu
(dc.relation.platform)
Yok
Tarih
(dc.date.issued)
2021
Tam Metin Yayınlansın Mı?
(dc.identifier.tammetin)
Hayır
Sponsor-Yayıncı
(dc.description.sponsorship)
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi BAP
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Üzümsü meyveler
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Total antioksidan kapasite
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Fenolik bileşikler
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Vakumlama
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Dondurma
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms