Çocukların fiziksel aktivite, obezite düzeylerinin incelenmesi: Kayseri ili örneği

Amaç: İlkokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerini araştırmaktır.Yöntem: Çalışma 8-10 yaş arasındaki 529 öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Çocukların boy ve kilodeğerleri ölçüldü ve beden kütle indeksleri hesaplandı. Fiziksel Aktivite Soru Formu kullanılarak fizikselaktivite düzeyleri değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler, student-t testi ve ANOVA testleri kullanılarakistatistik analizler yapıldı.Bulgular: Kızların 25.1’inin, erkeklerin 23.1’inin fazla kilolu ve obez olduğu bulundu. Genel olarakerkeklerin kızlara göre fiziksel aktivite puanları daha yüksekti (p<0,05). 10 yaş grubunda kız ve erkeklerinfiziksel aktivite puan ortalamaları arasında fark bulunmadı (p>0.05). 10 yaş grubundaki kız ve erkekçocukların 8 ve 9 yaş grubundakilerden fiziksel olarak daha aktif oldukları görüldü (p>0.05). Obezitesınıflandırmasına göre fiziksel aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken(p>0.05), obez düzeyde olan kız ve erkeklerin en düşük fiziksel aktivite puanına sahip olduğu görüldü.Sonuç ve Öneriler: Çalışmaya katılan çocukların yaklaşık dörtte birinin fazla kilolu/obez ve orta düzeydefiziksel aktiviteye sahip oldukları belirlendi Obezite ile mücadele ve fiziksel aktivite düzeylerininartırılmasına yönelik hem ebeveyn hem de çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteninönemi konularında eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Purpose: To investigate the physical activity and obesity levels in primary school students. Method: This study was conducted on 529 students aged 8-10 years. The height and weight values of the children were measured and their body mass indexes were calculated. Physical Activity Questionnaire for Older Children (PAQ-C) levels were evaluated using the Physical Activity Questionnaire for Older Children. Statistical analysis was performed using descriptive statistics, t-test and ANOVA tests. Statistical significance level was accepted as p0.05). It was observed that girls and boys at the age of 10 were more physically active than those in the 8 and 9 age groups (p>0.05). While there was no significant difference between physical activity levels according to obesity classification (p>0.05), it was observed that those who were obese had the lowest physical activity scores. Conclusion and Suggestions: It was determined that about a quarter of the children participating in the study were overweight/obese and had moderate physical activity. It is recommended to organize training programs on proper nutrition habits and the importance of physical activity for both parents and children to combat obesity and increase physical activity levels.

Erişime Açık
Görüntülenme
15
22.02.2022 tarihinden bu yana
İndirme
1
22.02.2022 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
23 Mayıs 2024 16:28
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Çocukların fiziksel aktivite, obezite düzeylerinin incelenmesi: Kayseri ili örneği
Yazar
(dc.contributor.author)
Zübeyde KORKMAZ
Yazar
(dc.contributor.author)
Zeliha KAYA ERTEN
Tür
(dc.type)
Makale/Derleme
Dizin Platformu
(dc.relation.platform)
Diğer
Tarih
(dc.date.issued)
2021
WOS Kategorileri
(dc.identifier.wos)
SCI, SCI-Exp, SSCI, AHCI endeksleri dışındaki uluslararası dergilerde yayımlanan makaleler
Makalenin Sayısı
(dc.identifier.issue)
3
Cilt Numarası
(dc.identifier.volume)
3
Yayının Son Sayfa Sayısı
(dc.identifier.endpage)
238
Yayının İlk Sayfa Sayısı
(dc.identifier.startpage)
228
DOI Numarası
(dc.identifier.doi)
doi.org/10.51123/jgehes.2021.32
ORCID No
(dc.contributor.orcid)
0000-0002-5516-4032
ORCID No
(dc.contributor.orcid)
0000-0003-1229-7350
Dil
(dc.language.iso)
TR
Tam Metin Yayınlansın Mı?
(dc.identifier.tammetin)
Evet
Özet
(dc.description.abstract)
Amaç: İlkokul öğrencilerinin fiziksel aktivite ve obezite düzeylerini araştırmaktır.Yöntem: Çalışma 8-10 yaş arasındaki 529 öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Çocukların boy ve kilodeğerleri ölçüldü ve beden kütle indeksleri hesaplandı. Fiziksel Aktivite Soru Formu kullanılarak fizikselaktivite düzeyleri değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler, student-t testi ve ANOVA testleri kullanılarakistatistik analizler yapıldı.Bulgular: Kızların 25.1’inin, erkeklerin 23.1’inin fazla kilolu ve obez olduğu bulundu. Genel olarakerkeklerin kızlara göre fiziksel aktivite puanları daha yüksekti (p<0,05). 10 yaş grubunda kız ve erkeklerinfiziksel aktivite puan ortalamaları arasında fark bulunmadı (p>0.05). 10 yaş grubundaki kız ve erkekçocukların 8 ve 9 yaş grubundakilerden fiziksel olarak daha aktif oldukları görüldü (p>0.05). Obezitesınıflandırmasına göre fiziksel aktivite düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken(p>0.05), obez düzeyde olan kız ve erkeklerin en düşük fiziksel aktivite puanına sahip olduğu görüldü.Sonuç ve Öneriler: Çalışmaya katılan çocukların yaklaşık dörtte birinin fazla kilolu/obez ve orta düzeydefiziksel aktiviteye sahip oldukları belirlendi Obezite ile mücadele ve fiziksel aktivite düzeylerininartırılmasına yönelik hem ebeveyn hem de çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteninönemi konularında eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir. Purpose: To investigate the physical activity and obesity levels in primary school students. Method: This study was conducted on 529 students aged 8-10 years. The height and weight values of the children were measured and their body mass indexes were calculated. Physical Activity Questionnaire for Older Children (PAQ-C) levels were evaluated using the Physical Activity Questionnaire for Older Children. Statistical analysis was performed using descriptive statistics, t-test and ANOVA tests. Statistical significance level was accepted as p0.05). It was observed that girls and boys at the age of 10 were more physically active than those in the 8 and 9 age groups (p>0.05). While there was no significant difference between physical activity levels according to obesity classification (p>0.05), it was observed that those who were obese had the lowest physical activity scores. Conclusion and Suggestions: It was determined that about a quarter of the children participating in the study were overweight/obese and had moderate physical activity. It is recommended to organize training programs on proper nutrition habits and the importance of physical activity for both parents and children to combat obesity and increase physical activity levels.
İsmi Geçen
(dc.identifier.ismigecen)
Ulakbim yada Ulusal Veritabanı Diğer veri tabanı ismi geçen
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-02-01
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Obezite
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Fiziksel Aktivite
Konu Başlıkları
(dc.subject)
İlköğretim
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Obesity
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Physical Activity
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Primary Schools
Dergi, konferans, armağan kitap adı
(dc.relation.journal)
Genel Sağlık Bilimleri Dergisi
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms