Fırat, Yağmur Yaşarİnanç, Neriman2025-02-242025-02-2420192146-9954https://hdl.handle.net/20.500.14440/504Yemeklere lezzet ve acılık vermek amacıyla veayrıca sanayi hammaddesi olarak başta konserve,salça, turşu, acı sos, işlenmiş et ürünlerindekurutulmuş, toz ve pul biber şeklindekullanılmaktadır. Kırmızı biberin etken maddelerikapsaisinoid türü “kapsaisin” ve “kapsinoidlerdir”.Çalışmalarda kırmızı biberin lipid metabolizması,diyabet, sindirim sistemi üzerine olumlu etkileriolduğu bilinmekte, ayrıca, anti-oksidant ve antiinflamatuar özellikleri olduğu da belirtilmektedir.Kapsaisin ve kapsinoidlerin enerji ve lipidmetabolizması üzerine etkisinin Sempatik Sinir Sistemaktivasyonu ile Transient Reseptör PotansiyelVanilloid 1 aracılığı ile termogenezisi artırarakgerçekleştirdiği bulunmuştur. Kapsaisin, postprandiyaldurumda Sempatik Sinir Sistem stimülasyonu ileplazma nöradrenalinini %27 ve lipid oksidasyonunu%72 artırdığı bildirilmektedir. Kapsaisinin buetkilerinin yanı sıra besin alımını azaltma vedoygunluğu artırma üzerine etkilerini değerlendirençalışmalar da vardır. Bu çalışmalarda bir sonrakiöğünde besin alımındaki azalmanın kapsaisininsempatik:parasempatik sistem aktivasyonunu artırmasıile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Doygunluğu artırıcıetkisinin ise kapsaisinin gastrik peptidlerin salınımınıartırması aracılığı ile olduğu düşünülmektedir.Kapsaisinin doygunluğu artırmanın yanı sıra gastrikboşalmayı geciktirerek postprandiyal glisemik cevabıetkilediği bildirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBeslenme ve DiyetetikGastroenteroloji ve HepatolojiKırmızı Biberin Besin Alımı ve Enerji Metabolizması Üzerine EtkileriArticle45944513311168