Yazar "Bayam, Burcu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe AHP ve VIKOR Yöntemleri ile Personel Seçimi(Yalova Üniversitesi, 2020) Vural, Danışment; Köse, Erkan; Bayam, BurcuGünümüz rekabet şartlarında işletmeleri hedeflerine ulaştıracak olan; kurumsallaşma faaliyetlerinin geliştirilmesi, yurtiçi ve yurt dışı pazarların artırılması, tanınırlık faaliyetlerinin sistematik olarak yürütülmesi, iş süreçlerinin etkin ve verimli yönetilmesine yönelik gerekli iyileştirme ve geliştirme süreçlerinin işlerliği gibi tüm çalışma alanlarının asıl ve dinamik yapısını oluşturan ana etken, insan faktörüdür. Bu nedenle, işletmelerde personel seçimi oldukça önemlidir. Personel seçim sürecinin başarılı şekilde tamamlanması, işletmenin verimliliğini olumlu yönde etkilerken; yanlış seçimler üretim aşamasını, kaynakların kullanılabilirliğini olumsuz yönde etkileyerek müşteri ve pazar kayıplarına sebep olacaktır. Personel seçimine önem verilmediğinde, hem işletme zarara uğrayacak hem de personelin motivasyonu olumsuz etkilenecektir. Personel seçiminde nitel değerlendirmelerin yanı sıra nicel değerlendirmelerin de yapılması, işletmeler açısından hayati öneme sahip olan bu sürecin başarı şansını artıracak ve daha doğru seçim yapılmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma kapsamında, Kayseri ili Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan orta ölçekli bir işletmenin personel seçim problemi ele alınmıştır. İş başvurusunda bulunan adaylar belirlenen kriterlere sahip olma düzeylerine göre sıralamaya tabi tutulmuşlardır. Değerlendirmede kullanılan kriterler eşit öneme sahip olmadığından kriter ağırlıklarının belirlenmesi aşamasında Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP), adayların sıralamasında ise VIKOR Yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar personel seçiminde AHP ve VIKOR yöntemlerinin bütünleşik olarak etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.Öğe Pet Şişe Şişirme Makinelerinde Fırın Optimizasyonu(2020) Bayam, Burcu; Oralhan, ZekiBu çalışma, Pet Şişe Makinesi üreticilerinin ve son kullanıcılarının bilgilerine danışılarak; Türkiye’de sınırlı sayıda olan Pet ŞişeŞişirme makinalarında yer alan fırınlar üzerine yapılmıştır. Preformun, makineye girmesinden itibaren kendi ekseni etrafında hareketetmesi ile fırın bölümlerinden geçirilerek yeterli ısıya ulaşmasından sonra, şişirme ünitesinde 40 bar yüksek basıncın verilmesiyleşişeler elde edilmektedir. Elde edilen şişelerin kaliteli üretilmesi oldukça önemlidir. Bunun sebebi, Pet Şişe Şişirme makinelerinindevamında, etiketleme, dolum ve paletleme makinelerinin de yer alıyor olmasıdır. Şişelerin kalitesiz olması durumunda hattın tamamıdurmaktadır. Şişelerin sağlam olarak üretilmesini sağlamanın en önemli yolu ise, şişenin hammaddesi olan preformların verimliısıtılmasıdır. Söz konusu çalışma, prefomların ısıl işlemlerinin daha verimli şekilde uygulanmasını sağlamıştır. Preformun ısılişlemlerinde, fırın bölgesinin optimizasyonu sağlamak için; PLC, HMI, ısı kontrolleri, termal ısı ölçer, termokupl ve termal kamerakullanılmıştır. Termal ısı ölçer, termokupl ve ısı kontrollerinden alınan anlık sıcaklık değerleri, referans olarak PLC’ ye işlenmiş olup,HMI üzerinden gerekli ayarlamalar kullanıcıya sunulmuştur. PLC’ ye alınan referans değerler Codesys tabanlı yazılımda ST dilikullanılarak geliştirilmiştir. Söz konusu çalışmada panel üzerinden anlık değerler gösterilmiştir. Bu veriler kullanılarak, değişken havaşartlarına karşın Pet Şişe Şişirme Makinalarında yer alan infrared lambaların ısı optimizasyonu sağlanmıştır. Şişelerin hammaddesiolan preformun, geliştirilmiş yazılımla ısı optimizasyonu sağlanmış fırından aldığı ısılar, termal kamera ile gözlemlenmiş olup;sonuçlar standart sistemde çalışan fırın ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler kapsamında, yazılımın preformu olumlu yöndeetkilediği ve değişken iklim şartlarından etkilenmeyen, daha kaliteli, maliyeti azaltan şişelerin çıkmasına etken olduğugözlemlenmiştir.Öğe Termal kamera geri beslemesi ile pıd kontrollü otomatik proses ayarlamalı pet şişirme makinası(Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, 2020) Bayam, Burcu; Oralhan, ZekiTürkiye'de sınırlı sayıda olan Pet Şişe Şişirme makinaları, yurt dışında da sınırlı sayıda üretici firma tarafından yapılmaktadır. Makinalarda, görsel tasarımla birlikte mekanizmalarında da daha ileriye taşıyacak yenilikçi çalışmalar yapılıyor olması; hızla ilerleyen teknolojilerin yakından takip ediliyor ve uygulanıyor olması, kullanılan elektronik malzemelerin global markalar olması, günümüz rekabet şartlarında makine üreticileri için en belirgin avantajlardır. Dünyadaki makine sektöründe yeniliklerin durmaksızın ilerlemesiyle beraber, Pet Şişirme Makinası kullanıcılarının talepleri değerlendirilip, halen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 30.Cadde' de çalışmakta olan Makro Makina firması Arge bölümü ile yapılan görüşmeler sonucunda Termal Kamera Geri Beslemesi İle Pid Kontrollü Otomatik Proses Ayarlamalı Pet Şişirme Makinası projesini gerçekleştirmek planlanmıştır. İçecek sektöründe kullanılmakta olan Pet Şişe Şişirme makinası, 0.25lt den 19 lt damacana şişelerine göre modellenmekte olup, çalışma özellikleri hepsinde ortaktır. Pet Şişe Şişirme makinası, preform giriş ünitesi, preform taşıma bölümü, fırın bölümü, şişirme bölümü ve çıkış bölümünden oluşmaktadır. Preformun, makineye girmesinden itibaren kendi ekseni etrafında hareket etmesi ile fırın bölümlerinden geçirilerek yeterli ısıya ulaşmasından sonra, şişirme ünitesinde 40 bar yüksek basıncın verilmesiyle şişeler elde edilmektedir. Söz konusu proje ile Pet Şişirme makinesi teknolojik olarak geliştirilmiş olacaktır. Mevcuttaki tüm pet şişirme makinalarında şişenin hammaddesi olan preformun ısıl işlemleri fırın ünitesinde gerçekleşmektedir. PLC (Programlanabilir Lojik Kontolör) yazılımının, termal kamera ve özel ısı kontrol cihazları kullanılarak ST dilinde geliştirilmesi ile fırın bölümünde gerçekleştirilecek olan bu sistem; kaliteli şişelerin elde edilmesini, maliyetin düşürülmesine katkı sağlayacak olup; Türkiye' de ilk kez uygulanacak bir çalışma olacaktır.