Yazar "Çiçek, Betül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kayseri Bölgesine Özgü Gilaburu (Viburnum opulus) Suyunun Glisemik İndeks Değerinin Belirlenmesi(2015) Soylu, Meltem; İnanç, Neriman; Çiçek, Betül; Kaner, Gülşah; Yazıcı, Cevat; Atakan, Tuğba-Öğe Kayseri ilinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerde beslenme durumu ve yaşam kalitesinin saptanması(Türk Geriatri Arşivi, 2013) İnanç, Neriman; Kaya, Neşe; Şahin, Habibe; Çiçek, Betül; Yılmaz, Müge; Şahin, HabibeGirifl: Malnütrisyon yafll›larda s›k görülmekte ve yaflam kalitesini düflürmektedir. Bu araflt›rman›n amac›; Kayseri’de yaflayan yafll› bireylerde, beslenme durumu ile yaflam kalitesi aras›ndaki iliflkinin saptanmas›d›r. Gereç ve Yöntem: Araflt›rmaya Kayseri’de yaflayan 1343 erkek, 1262 kad›n olmak üzere toplam 2605 yafll› dahil edilmifltir. Yüz yüze görüflme yöntemiyle; sosyo-demografik özellikleri, Mini Nütrisyonel De¤erlendirme, WHOQOL-OLD yaflam kalitesi formlar›n› içeren anket uygulanm›flt›r. Boy uzunlu¤u, vücut a¤›rl›¤›, bel ve kalça çevresi ölçümleri yöntemine uygun olarak yap›lm›fl ve BK‹, bel/kalça oran›, bel/boy oran› formüllerle hesaplanm›flt›r. Veriler ki-kare, student t testi ve çoklu do¤rusal regresyon analizi ile de¤erlendirilmifltir. Bulgular: Yafll›lar›n %49.2’si malnütrisyon riski tafl›rken, %5.8’inde malnütrisyon saptanm›flt›r. Malnütrisyonlu kad›n yafll›lar›n oran› (%7.6), erkek yafll›lardan (%4.0) yüksek bulunmufltur (p<0.001). Yaflam kalitesi toplam puan› ve her bir alt alan puan›, kad›nlarda, erkek yafll›lara göre düflük bulunmufltur (toplam puan s›ras›yla; 86.46±12.35 ve 92.70±11.87). Mini Nütrisyonel De¤erlendirmeye göre, beslenme sorunu olmayan erkek ve kad›n yafll›lar›n yaflam kalitesi toplam puan› ve alt alan puanlar›, malnütrisyon riski olan ve malnütrisyonlu yafll›lar›n puanlar›yla karfl›laflt›r›ld›¤›nda anlaml› olarak yüksek bulunmufltur (p<0.001). Kad›nlarda Mini Nütrisyonel De¤erlendirme Ölçe¤i toplam puan› (R2=0.16), erkeklerde ise yafl ve toplam Mini Nütrisyonel De¤erlendirme Ölçe¤i puan› (R2=0.25) ile WHOQOL-OLD toplam puan› aras›nda anlaml› bir iliflki oldu¤u saptanm›flt›r (p<0.001). Sonuç: Malnütrisyon riski yüksek olan yafll›larda, yaflam kalitesi toplam ve alt alan puanlar› düflük bulunmufltur. Toplumda ba¤›ms›z yaflayan yafll›lar›n beslenme durumlar›n›n yak›ndan izlenmesi ve gerekli müdahalelerin yap›lmas›, yaflam kalitelerinin artt›r›lmas› için bir çözüm olabilir.Öğe Nutritional Status and Quality of Life in Lung Cancer Patients(Taylor and Francis Ltd., 2017) Küçükkatirci, Sema; Şahin, Habibe; Soylu, Meltem; Çiçek, BetülThe aim of this research is to determine the relationship between nutritional status and quality of life in lung cancer patients. A total of 140 patients were assessed. Nutritional Risk Screening (NRS- 2002) tool was used to determine nutritional status and quality of life was assessed using The European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Core Questionnaire (EORT QLQ-C30). The rate of malnutrition risk was forty percent of all patients, 38.8 percent of the males and 47.4 percent of the females. (p>0.05). The risk of malnutrition was higher among in-patients (52.1%) compared to outpatients (26.9%). In patients at risk of malnutrition, the subscale scores of EORT QLQ-C30 form for role function were lower while fatigue, pain, dyspnea, insomnia and anorexia scores were higher than the patients who are not at risk of malnutrition (p<0.05). As the patients’ total NRS- 2002 scores increases, their physical and role function scores decrease; and their fatigue, pain, dyspnea, insomnia and anorexia symptoms increase (p<0.05). Nutritional status of these patients should be assessed from the date of diagnosis of disease, these patients should receive nutrition counselling from a dietitian specialized in oncology areas and should be informed on the importance of nutritional status related to its preventive role on quality of life. © 2017 Kamla Raj.