Detaylı Arama

İptal
Bulunan: 17 Adet 0.002 sn
- Eklemek veya çıkarmak istediğiniz kriterleriniz için 'Dahil' / 'Hariç' seçeneğini kullanabilirsiniz. Sorgu satırları birbirine 'VE' bağlacı ile bağlıdır.
- İptal tuşuna basarak normal aramaya dönebilirsiniz.
Filtreler
FakültelerNuh Naci Yazgan Üniversitesi Kurum Koleksiyonu
Erişime Açık

Effects of probiotic supplementation on very low dose AFB1-induced neurotoxicity in adult male rats

Gizem Aytekin Şahin

This study aimed to measure total aflatoxin (AF) (AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2) and ochratoxin A (OTA) levels in dried fruit samples and to evaluate the potential dietary exposure and cancer risk to these mycotoxins in Kayseri/Türkiye. Dried fruit samples were collected between April–May 2021. A total of 11 dried grapes and apricot samples, 7 dried fig and plum samples were collected. Total aflatoxins and OTA in dried fruits were determined by ELISA method. Then, the margin of exposure (MOE) and cancer risk were calculated. Total AF was detected in dried fruit samples between 42.86%, and 100%. B ...Daha fazlası

Erişime Açık

Total aflatoxin and ochratoxin A levels, dietary exposure and cancer risk assessment in dried fruits in Türkiye

Gizem Aytekin Şahin | Yusuf AYKEMAT | Ayşegül Tuğba YILDIZ | Neriman İNANÇ

This study aimed to measure total aflatoxin (AF) (AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2) and ochratoxin A (OTA) levels in dried fruit samples and to evaluate the potential dietary exposure and cancer risk to these mycotoxins in Kayseri/Türkiye. Dried fruit samples were collected between April–May 2021. A total of 11 dried grapes and apricot samples, 7 dried fig and plum samples were collected. Total aflatoxins and OTA in dried fruits were determined by ELISA method. Then, the margin of exposure (MOE) and cancer risk were calculated. Total AF was detected in dried fruit samples between 42.86%, and 100%. B ...Daha fazlası

Erişime Açık

Tip 1 Diyabetli Çocuk ve Adölesanların Diyet Kalitesi, Diyet Asit Yükü ve Glisemik Kontrol ile İlişkisi

Gizem Aytekin Şahin | Neriman İNANÇ

Amaç: Artmış diyet kalitesi, Tip 1 Diabetes Mellitus’ta (T1DM) iyi bir metabolik kontrol ve azalmış komplikasyon riski ile ilişkili olabilirken, günümüzde sıkça tüketilen Batı tarzı diyetlerin düşük diyet kalitesi ve yüksek diyet asit yüküne sahip olduğu gösterilmiştir. Bu araştırmada, T1DM’li çocuk ve adölesanların diyet kalitesi ve asit yükünün saptanması ve bu parametrelerin metabolik kontrol ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Araştırmaya, 8-18 yaş arasında 75 T1DM’li ve 88 sağlıklı birey dahil edilmiş ve tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri yapılmışt ...Daha fazlası

Erişime Açık

Annelere Verilen Eğitimin Tamamlayıcı Beslenme Üzerine Etkisi

Gizem Aytekin Şahin | Neşe KAYA

Amaç: Bu çalışmada, diyetisyen tarafından verilen kapsamlı bir tamamlayıcı beslenme eğitiminin annelerin bilgi düzeyi ve tamamlayıcı beslenme uygulamaları üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Araştırmaya henüz tamamlayıcı beslenmeye başlamamış 3-5 aylık bebeği olan 83 anne dahil edilmiştir. Katılımcılar eğitim grubu (n=42 anne ve bebek) ve kontrol grubu (n=41 anne ve bebek) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Verilerin toplanmasında sosyo-demografik özellikler ve tamamlayıcı beslenme konusundaki bilgi düzeyine yönelik soruları içeren anket formu kullanılmıştır. ...Daha fazlası

Erişime Açık

Polifenollerden Zengin Besinler ve Hipertansiyon

Gizem Aytekin Şahin

ÖZET Sistolik kan basıncının 140 mmHg ve diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması olarak tanımlanan hipertansiyon, Türkiye’de önemli bir halk sağlığı problemidir. Hipertansiyonun önlenmesinde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşımaktadır. Polifenollerden zengin çay, şarap, üzüm, kakao, zeytinyağı, soya gibi yiyecek ve içeceklerin diyette düzenli olarak tüketilmesinin kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu koruyucu etkiler; süperoksit anyon temizleme ve vasküler oksidatif stresi azaltma gibi fonksiyonları ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, ...Daha fazlası

Erişime Açık

Otizm Spektrum Bozukluğunda Endokrin Bozucuların Rolü

Gizem Aytekin Şahin

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), günümüzde oldukça yaygın görülen nörogelişimsel bir hastalıktır. Genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin hastalık gelişiminde rolü olduğu düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar, çevresel kirleticilere maruziyetin genetik duyarlılığı olan bireylerde nörogelişimsel bozukluk riskinin artmasında rol oynayabileceğini göstermiştir. Endokrin bozucu bileşikler, bu çevresel kirleticilerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Endokrin bozucular kısaca, “Vücutta görev yapan hormonların metabolizmasını etkileyen kimyasal maddeler” olarak tanımlanmıştır. Özellikle cıva, kurş ...Daha fazlası

Erişime Açık

Yöresel Kayseri yemeklerinin enerji ve besin ögesi içerikleri ile diyet kalitelerinin değerlendirilmesi

Gizem Aytekin Şahin

Aytekin Şahin G. Yöresel Kayseri yemeklerinin enerji ve besin ögesi içerikleri ile diyet kalitelerinin değerlendirilmesi. 2. Uluslararası Geleneksel Gıdalar ve Sürdürülebilir Beslenme Sempozyumu, Mersin/Türkiye, 5-6 Ekim 2023, ss. 4-5

Erişime Açık

Mutfak Alt Yapı ve Donanım Çalışmaları

Gizem Aytekin Şahin

Oğuz Ş, Güneş Şahin G, Navruz Varlı S, Baygut H, Aytekin Şahin G, Aydoğdu C. Mutfak Alt Yapı ve Donanım Çalışmaları. İçinde: Afet Sonrası Acil Beslenme İhtiyaçları ve Koordinasyon Panel ve Çalıştayı: Sonuç Raporu (Ed. Rukiye Yalap). Kapadokya Üniversitesi Yayınları, 2023.

Erişime Açık

Çocukluk Çağı Obezitesinde İşlevsel Besinler

Gizem Aytekin Şahin

Aytekin Şahin G, Mengi Çelik Ö. Çocukluk Çağı Obezitesinde İşlevsel Besinler. İçinde: Sürdürülebilir Sağlıkta İşlevsel Besinler (Ed. Nevra Koç). s. 165-171. Nobel Yayıncılık, 2023. Ankara.

Erişime Açık

Üretim

Gizem Aytekin Şahin

Aytekin Sahin G. Üretim. İçinde: Yiyecek Hizmetleri Yönetimi İlkeler ve Uygulamalar, Funda Pınar Çakıroğlu, Ayşe Nur Songür Bozdağ, Editör. Hipokrat Yayıncılık, Ankara, ss. 200-228, 2023.

Erişime Açık

Effects of COVID-19 pandemic on consumers’ food label reading behaviours and trust in food label information

Gizem Aytekin Şahin

Purpose There are many studies investigating people’s eating habits during the COVID-19 period, and people have been encouraged to eat healthier. Healthy nutrition is made possible by making healthy food choices and food labels are one of the tools that help consumers make healthy food choices. Therefore, the primary aim of this study was to evaluate the impact of the COVID-19 pandemic on consumers’ food label reading behaviours and their level of trust in food labels. Design/methodology/approach This cross-sectional study was conducted on 1,012 adults aged 18–65 years from seven different reg ...Daha fazlası

Erişime Açık

Evaluation of food insecurity and associated factors in women of childbearing age: A community‐based study from Turkey

Gizem Aytekin Şahin

Food security is an important factor in ensuring a healthy diet. However, it has been reported that women are more vulnerable to food insecurity than men in many countries. In addition, there is little evidence that Mediterranean diet (MD) adherence is associated with a lower risk of food insecurity. Therefore, this study aimed to evaluate food insecurity and associated factors in women of childbearing age. In addition, women's adherence to MD and its relationship with food insecurity were evaluated. This descriptive and cross-sectional study was conducted with 2675 adult women aged 18–49. The ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Tamam

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms